Anestezie

Anestezie

Anestezia dentara, sau anestezia dentara locala, este tehnica prin care se anesteziaza(amorteste), o anumita zona din cavitatea orala, fara ca pacientul sa-si piarda cunostinta.Este cea mai intalnita tehnica de anestezie din practica stomatologica. Anestezia dentara se realizeaza cu ajutorul unor substante speciale, denumite anestezice.

Tehnica anesteziei dentare presupune injectarea substantei anestezice in apropierea nervului ce deserveste zona de lucru, gingie, dinte, limba sau buze, astfel incat dentistul sa poata lucra fara ca pacientul sa simta durere.

Pentru anestezie, medicul stomatolog parcurge urmatoarele etape:

  • Prima etapa se numeste in limbaj medical anamneza, si consta in discuta medicului cu pacientul. Dupa aceasta se va decide asupra tipului de anestezic folosit, in functie de afectiunile generale de care sufera pacientul. Urmeaza preanesteziaza locului unde pacientul va fi intepat cu anestezicul propriu-zis cu spray sau geluri ce contin Xilina.
  • Anestezia dentara propriu-zisa; metoda folosita este aleasa in functie de interventia terapeutica ulterioara; medicul te poate intepa o data sau de mai multe ori, in una sau mai multe zone ale cavitatii orale.
  • Instalarea anesteziei: pacientul va simti in zona vizata furnicaturi cu diminuarea treptata a perceptiei; pacientul simte o senzatie de „inghetare”; anestezia se instaleaza intr-un interval cuprins intre 5 si 30 de minute, existand numerosi factori ce-i determina viteza de instalare;
  • Durata de actiune depinde de tipul anestezicului si de zona tratata.

Cele mai utilizate substante anestezice folosite in stomatologie sunt mepivacaina, articaina si lidocaina. La acestea se mai poate adauna adrenalina, cu rol vasoconstrictor, pentru cresterea perioadei de actiune a substantei anestezice locale. Ele pot fi folosite pentru interventii propriuzise sau pentru calmarea durerilor dupa o interventie laborioasa.

►Ce trebuie sa faci ca anestezia dentara sa fie reusita. :

  • nu consuma cafea sau bauturi ce contin cofeina cu 12 ore inainte de interventie;
  • mananca bine inainte de efectuarea anestezia dentara;
  • pentru a evita neplacerile nu ezita a-i spune stomatologului despre afectiunile tale generale sau medicatia administrata;
  • incearca sa te odihnesti, si sa te relaxezi, inainte de interventie.