Boala paradontala

Boala paradontala

Boala parodontala (periodontita sau parodontoza) reprezinta afectarea inflamatorie cronica a tesuturilor de sustinere a dintilor, adica a gingiei si osului. Atunci cand inflamatia se limiteaza la nivelul gingiei, afectiunea se numeste gingivita, iar in cazul in care acest stadiu a fost depasit iar inflamatia cuprinde osul vorbim despre parodontita sau periodontita (in trecut se folosea termenul de parodontoza). Literal, periodontita inseamna „in jurul dintelui”. In concluzie, boala afecteaza atat gingia, cat si osul: acesta se resoarbe (topeste), iar gingia urmareste osul retragandu-se sau poate ramane pe pozitie, chiar daca osul este resorbit.

Principalele cauze ale dezvoltarii parodontozei sunt: agentii patogeni, predispozitia genetica data de sistemul imunitar, igiena orala slaba, fumatul, bolile sistemice si stresul.

ATENTIE !!!

Boala parodontala reprezinta principala cauza de pierdere a dintilor si poate fi asociata si cu alte boli cronice ce includ diabetul si bolile cardiace.

Cheia succesului tratamentului bolii parodontale este reprezentata de eliminarea in totalitate a placii bacteriene care reprezinta factorul determinant al bolii parodontale precum si instruirea pacientului in realizarea unei igiene orale excelente la domiciliu. In mare, tratamentul se desfasoara astfel:

  1. Consultatia de specialitate (instructiuni de igiena orala) – in primul se va investiga gradul de afectare parodontala, pe radiografia panoramica (2D) sau tomografia dentara (3D) si prin sondare parodontala.
  2. Igienizarea profesionala – toate depozitele de placa bacteriana si tartru vor fi indepartate iar dintii vor fi lustruiti si impregnati cu fluor. O IGIENIZARE PROFESIONALA in adevaratul sens al cuvantului urmareste curatarea perfecta a acestor zone : deasupra gingiei si in special sub gingie.

In clinica Estet dent, detartrajul dureaza in functie de grosimea depozitelor de tartru si placa bacteriana si se realizeaza de personal calificat cu ajutorul ultrasunetului si al chiuretelor parodontale.

Tratamentul cu antibiotice – dupa tratament, pentru fiecare caz in parte se aplica local paste medicamentoase cu antibiotic si alte preparate antimicrobiene. La fel in unele cazuri este recomandat tratamentul cu antibiotice injectabil local sau tratament cu pastille.

Scalarea si planarea radiculara (SRP) – reprezinta o curatare atenta si completa a suprafetelor radacinilor dintilor afectati, cu pungi parodontale, pentru a indeparta in TOTALITATE placa bacteriana si tartrul dentar din aceste pungi adanci, eliminand toxinele bacteriene si netezind perfect suprafata afectata a radacinii.

In cadru clinicii Estet Dent folosim aparatul Vector ca  o metoda eficienta de curatare a radacii denare (vezi rubrica tehnologii).