Când erup dinţii la copii

Dintii temporari(de lapte) incep sa se dezvolte inca din perioada intrauterina iar eruptia acestora este influentata de o serie de factori care depind de:

1. Individ

a. Sexul copilului: influenteaza varsta de eruptie a dintilor temporari. Primii dinti apar mai devreme la baieti, pentru ca apoi la urmatoarele grupe dentare dintii sa apara mai devreme la fete. Desigur ca exista si exceptii. Unii autori considera ca NU exista diferente intre sexe.

b. Greutatea: poate influenta varsta de eruptie: la copii hiperponderali primii dinti apar mai devreme iar la copii hipoponderali apar eruptii intarziate

2. Varsta mamei: mamele tinere, primipare, cu nastere normala vor avea copii cu eruptie dentara mai devreme decat mamele mai varstnice, multipare sau cu tulburari la nastere

3. Rasa: apar diferente in functie de rasa sau chiar in cadrul aceleiasi grupari etnice

4. Aspect socio-economic: acest aspect totusi influenteaza mai mult dezvoltarea somatica decat pe cea dentara. In lumea a 3-a se constata intarzieri in eruptia dintilor temporari. In tarile dezvoltate, mamele fumatoare vor avea copii a caror eruptie a dintilor temporari este mai devreme.

! In general eruptia dintilor temporari e mai putin supusa variatiilor deoarece are loc sub protectia organismului matern (4 luni). In proportie de 75% este sub determinism genetic.

Factori patologici ce influenteaza secventa eruptiei dintilor temporari

1. Afectiuni generale:

a. Lues congenital

b. Rubeola prenatala

c. Rahitism

2. Boli genetice:

a. Sindrom Down: intarzieri foarte mari in eruptie, inversarea ordinii de eruptie. Primul dinte nu apare pana la 2 ani, pana la 4-5 ani NU s-a incheiat eruptia tuturor dintilor.

b. Osteopetroza: la 14-15 ani INCA dentitie temporara. Molarul 1 apare inainte Incisivului lateral. Afectiune genetica cu crestere a densitatii osoase generalizate si modificari urmate de resorbtia osoasa ca modalitate de remodelare. Apar modificari mari la dintii permanenti. Cementul radicular este redus à caderea dintilor temporari se produce foarte greu sau aproape NU se produce.

3. Boli endocrine:

a. Insuficienta de hormoni tiroidieni (mixedem congenital): apar intarzieri de ani in eruptia dintilor temporari

b. Hipersecretie de hormoni de tiroidieni: se produce o grabire a eruptiei dintilor temporari.

4. In boli infectioase contagioase (Febre eruptive) apar eruptii mai devreme ale grupului de dinti care ar fi trebuit sa erupa in perioada de timp cand a avut loc febra eruptiva

5. Factori locali: influenteaza mai putin varsta de eruptie a dintilor temporari

SEMNE PENTRU ERUPTIA DINTILOR TEMPORARI:

1. Generale:

a. Hipersecretie salivara

b. Tendinta de a introduce degete / obiecte in gura

c. Irascibil, agitat, nelinistit

d. Inapetenta, insomnie

! daca persista febra, tulburarile aparatului respirator, ale aparatului digestiv (diaree) inseamna ca este vorba de o afectiune generala, deci trimitem pacientul la un pediatru (chiar daca initial aceste semne au fost initial considerate a fi caracteristice eruptiei dentare)

2. Locale:

a. Congestie, roseata: 30 % nu au modificari, 30 % au modificari medii, 30 % au modificari serioase (tumefactie, congestie, hematoame)

TRATAMENT:

 • Prevenire: cavitate orala cu igiena buna
 • Daca exista prurit local: masaj pe zona gingivala respectiva (tifon tinut cu degetul sau tifon cu apa rece tinut cu degetul)
 • Jucarii moi, rotunjite (copii le baga in gura si isi maseaza gingia). Atentie la unele jucarii care au continut de Pb sau Hg
 • Alimente mai dure (paine prajita, biscuiti fara zahar) pentru a-si masa gingia.
 • Unghii taiate,anestezice topice si sedative usoare in doze foarte Mici

Cronologia eruptiei Dintilor Temporari (de lapte)

Eruptia dintilor temporari se face in urmatoarea secventa:incisivii centrali inferiori (81 si 71) la varsta de 7 luni – normal intre 5-10 luni, incisivii centrali superiori (51 si 61) la varsta de 9 luni– normal intre 6-13 luni.

Urmeaza incisivii lateralii superiori(52 si 62) la 11 luni – normal intre 6 – 14 luni, apoi incisivii laterali inferiori (82 si 72) la 13 luni – normal intre 9-16 luni.

Apoi intradevar apar molarii I superiori (54 si 64) la 1 an 3 luni – normal intre 11-17 luni variatie, urmati de molarii I inferiori(84 si 74) la 1 an 4 luni -normal intre 11-17 luni variatie.

Urmeaza caninii superiori(53 si 63) la 1 an si 7 luni-normal intre 14-23 luni, apoi caninii inferiori(83 si 73) la 1 an 7 luni -normal intre14-23 luni.

Ultimii care apar sunt molarii II,intai inferiorii (85 si 75) la 2 ani 1 luna -normal intre 17-28 luni,urmati de superiori (55 si 65) la 2 ani 3 luni – normal intre19-29 luni variatie.

Se considera ca eruptia dintilor temporari are loc in limite normale daca varsta de aparitie in cavitatea bucala se inscrie in intervalul corespunzator valorilor normale date mai sus.

APARITIA DINTILOR PERMANENTI

Incepand cu varsta de 4 ani la copii incep sa apara spatii intre dinti , semn ca osul se pregateste pentru dintii permanenti care sunt mai mari decat cei temporari (de lapte).

SECVENTA ERUPTIEI DINTILOR PERMANENTI

1. Ordine:

a. Un grup dentar apare intr-un interval de 1 an. La dintii temporari un grup dentar erupe la interval de 6 luni

b. Dintele inferior erupe inaintea dintelui de la arcada superioara

c. La fete apar mai devreme ca la baieti

d. Caracter de simetrie

e. Exista 2 etape importante:

                                                               i.      6 – 9 ani 
                                                             ii.      9 -12 / 13 ani

f. Eruptia dintilor permanenti se realizeaza concomitent cu resorbtia radacinilor dintilor temporari si exfolierea (caderea) acestora de pe arcada (desigur, doar in cazul dintilor permanenti succesionali)

g. Perioada dentara mixta = cand coexista in cavitatea bucala dinti temporari si permanenti, pana cand va cadea si ultimul dinte temporar

ETAPA 6 – 9 ANI

 • erup incisivii si molarii
 • la 6-7 ani M1I, M1S, ICI
 • la 7-8 ani ICS, ILI
 • la 8-9 ani ILS
 • de regula M1 erupe inaintea ICI, existand si exceptii. Pot erupe chiar si simultan
 • ICI posibil sa erupa:

1. Lingual cand NU mai exista ICI TEMPORAR. In timp datorita limbii isi va relua locul in arcul alveolar

2. Lingual cand INCA exista ICI TEMPORAR . Se va face extractia ICI TEMPORAR

ETAPA 9 – 12 / 13 ANI

 • Variatii mari, deoarece acesti dinti inlocuiesc dintii temporari din zona de sprijin (acesti dinti sunt mai frecvent afectati de carii complicate, aparand astfel modificari in varsta / ordinea de eruptie a dintilor permanenti)
 • O frecventa mai mare o are ordinea:

FETE :             PM1S à CSà PM2S à M2S 
                                    CI à PM1I à PM2I à M2I

BAIETI :      PM1S à PM2Sà CS à M2S 
                                    PM1I à CI à PM2I à M2I

 • daca exista incongruenta dento-alveolara cu inghesuire, ultimele dinte erupe ectopic (frecvent CS sau PM2)
 • Varste:

1. 9-10: Canini

2. 10-12: PM1

3. 11-12 ani: PM2

4. 12-13 ani: M2

FACTORI CE INFLUENTAEZA VARSTA DE ERUPTIE

Eruptia dintilor permanenti are variatii normale in limita de aprox. 1 an (sunt supusi influentelor factorilor externi

1. Factori Generali:

a. Sexul pacientului: la fete cu cateva luni à 1 an mai devreme. In final eruptia se incheie cam la fel si la fete si la baieti

b. Rasa: la populatia caucaziana eruptia dintilor permanenti e intarziata fata de celelalte rase (la negrii in USA, Africa, sau in Filipine dintii erup mai devreme ca la populatia de culoare alba din acele teritorii). Exista o concordanta intre varsta de eruptie a dintilor la populatiile caucaziene si cea japoneza.

c. Regionali: factorul genetic joaca un rol important in Finlanda, unde populatia este compacta

d. Clima: cea tropicala si calda va duce la o eruptie mai devreme fata de cea din zonele temperate sau reci

e. Socio-economici si mediu urban / rural : in zonele cu un nivel de trai mai bun eruptia are loc mai devreme

f. Tendinta seculara: la populatia actuala mai DEVREME fata de populatiile vechi. Intervalul e deasemnea redus fata de cel de la populatiile vechi.

2. Factori Patologici:

a. Generali:

i. Genetici: intarzieri in intreaga dentitie permanenta.

1. In sindromul Down (intarzieri, inversari de secventa, persistenta pe arcada a unor dinti temporari).

2. In osteopetroza apar intarzieri, persistenta dintilor temporari. In disostoza cleidocraniana apare o incapacitate de formare a claviculei, umerii fiind ingusti, apar intarzieri mari ale dintilor permanenti concomitent cu persistenta dintilor temporari ( incapacitate de resorbtie a radacinilor), pot exista dinti supranumerari ( putand impiedica eruptia dintilor din seria normala)

                                                             ii.      Boli endocrine:

1. Mixedem congenital: intarzieri in eruptia dintilor temporari / permanenti

2. Mixedem juvenil (insuficienta tiroidiana dupa nastere)

3. Insuficienta STH: intarzieri mari la dintii permanenti

4. Acondroplazie: intarzieri la dintii permanenti

                                                            iii.      Rahitism: intarzieri la dintii permanenti 
                                                           iv.      Eruptii intarziate cu caracter ereditar: intarzie  toti dintii permanenti fara ca sa existe o semnificatie patologica. Sunt transmise autozomal dominant, putand sa se atinga intarzieri de 5-15 ani

Categories : Informatii