Cum să întreţinem corect igiena protezelor dentare mobile

Cum se curata proteza dentara?

  1. Indeparteaza resturile alimentare tinand proteza sub un jet bland de apa;
  2. Protezele dentare se spala cu periuta de dinti si cu o pasta neabraziva( sau cu apa si sapun); aceasta operatiune trebuie facuta dupa fiecare masa.
  3. Se scufunda proteza intr-o solutie dezinfectanta si odorizanta formata prin dizolvarea unei tablete speciale in jumatate de pahar cu apa;
  4. Se lasa proteza in solutie timp de 10 -15 minute;
  5. Inainte de a o utiliza este important sa clatesti proteza sub un jet bland de apa rece.

*** De asemenea, trebuie acordata o atentie deosebita cavitatii bucale, recomandabil a fi clatita cu apa de gura dezinfectanta. Procedura de mai sus ar trebui repetata de doua ori pe zi

*** Pot sa apara complicatii multiple daca igiena nu este facuta corect inainte si dupa aplicarea protezei dentare mobile. Folosirea substantelor adezive se face numai la sfatul medicului stomatolog.

!!! Un alt lucru important sunt vizitele regulate (cel putin de doua ori pe an) la medicul dentist pentru un control de rutina sau pentru problem care apar (mestecarea mancarii cu dificultate, dificultati in vorbire, inflamarea gingiilor, disconfort la purtarea protezelor, fisuri la coltul buzelor).

Sfaturi pentru purtarea protezelor dentare

Protezele dentare, ca orice lucrare dentara, nu sunt eterne. Insa pentru o adaptare mai usoara cu ele si mentinerea lor cat mai mult timp, trebuie respectate unele instructiuni.

– Purtati in permanenta proteza dentara – numai astfel va veti putea obisnui cu acel „corp strain” care va ocupa cavitatea bucala. Scosul protezei in timpul somnului va ingreuna adaptarea la purtarea ei.

* Imediat dupa finalizare, in perioada initiala de adaptare, purtatorul nu trebuie sa le scoata din gura (primele 24 de ore), deoarece in timpul acestei perioade pot sa apara puncte dureroase in diferite locuri, iar medicul trebuie sa stie care sunt acelea si sa remedieze eventualele probleme. Daca in aceasta perioada exista o senzatie accentuata de voma, aceasta poate sa dispara daca sugeti o bomboana. De asemenea senzatia de gura “plina” si salivatia in exces vor trece cu timpul.

– Respectati cu strictete regulile de igiena ale protezei dentare – Curatati proteza dupa fiecare masa si, o data pe zi, folositi solutia dezinfectanta rezultata prin dizolvarea unei tablete speciale in jumatate de pahar cu apa.

Succesul pe termen lung al protezei depinde de mentinerea igienei riguroase.

– Evitati alimentele lipicioase sau tari (nuci, nuga, caramele, chifle tari).

!!! Un alt lucru care trebuie stiut de persoanele care au o proteza dentara este cum trebuie sa manance cu aceasta. In acest sens exista mai multe indicatii printre care: taierea alimentelor in bucati mai mici, mestecarea bilateral in acelasi timp, evitarea mancarurilor lipicioase sau prea dure, evitarea muscaturii doar pe dintii din fata.

– In timpul vorbitului, limba trebuie sa se obisnuiasca la conditiile modificate ale cavitatii bucale. In special sunetele suierate suna ciudat,pentru a se obisnui sa vorbeasca cu noile proteze, purtatorul trebuie sa incerce sa citeasca cu voce tare si sa repete cuvintele la care intampina dificultati de pronuntie.

Cum fixezi proteza dentara?

– Daca stabilitatea protezei nu este eficienta (aceasta se balanseaza sau nu sta fixa pe gingii), este utila folosirea unei creme adezive speciale. Chiar si in cazul unor salivatii abundente, aceste creme pot fi utile. Acestea se gasesc in farmacii si pot fi sub forma de unguent, pudra adeziva sau pernute adezive”.

  1. Curata bine proteza si cavitatea bucala inainte de folosire;
  2. Aplica putina crema adeziva, nu prea aproape de marginile protezei;
  3. Clateste gura cu apa inainte de a introduce proteza;
  4. Introdu proteza in gura si strange dintii ferm pentru cateva secunde;
  5. Asteapta 15 minute inainte de a manca sau bea.

** De retinut ! Adezivul in exces nu iti garanteaza o fixare mai buna, de aceea specialistii recomanda sa folosesti o cantitate mica de crema adeziva si sa cresti treptat cantitatea

Categories : Informatii