E periculos să ţi se facă radiografii dentare

Radiografia in medicina dentara

Radiografia este indispensabila pentru a determina adâncimea leziunii carioase precum si relaţia sa cu camera pulpara a dintelui.

Ea este utilizata in special in diagnosticul cariilor interdentare si subgingivale precum si a posibilelor carii secundare de sub plombe sau coroane.

Radiografia ofera informatii importante despre starea de sanatate a pulpei dentare, aspectul radacinilor si a canalelor precum si aspectul alveolei(osului in care e implantat dintele).

Ea ne ajuta in stabilirea unui diagnostic de certitudine in cazul unei infectii cronice de la apexul dintelui , pe radiografie evidentiindu-se o leziune radiotransparenta care semnifica o demineralizare osoasa si implicit o suferinta atat a osului cat si a tesutului moale prin intermediul caruia dintele se leaga de acesta.

Aparatele de radiologie utilizate în stomatologie au un fascicul foarte îngust de radiaţii iar expunerea (durata) la radiatii este extrem de mica(0,125secunde), astfel încât dozele primite de către pacienţi sunt foarte mici.

Va facem o comparatie:

Doza medie de radiatii primită de către pacienţi în studiul cu viziograful (calculator raze X) este de aproximativ 0.001mSv (Sievert – unitatea de măsură a expunerii la radiaţiiile ionizante) iar doza de radiaţie primita in timpul unei radiografii panoramice este de 0.02mSv.

Stiati ca:

Pe percursul anului doza de radiatii primita din  mediul extern ce constituie fondul natural de radiatii este de aproximativ 3.0 mSv.

In timpul zborului cu avionul de la Bruxelles la Singapore  primiti o doza de radiatii de aproximativ 0,03mSv adica echivalentul a 30 radiografii cu viziograful ( care se vad la calculator) sau 1,3 radiografii panoramice.

Totusi:

In scop medical se recomanda a nu se depasi 1.0 mSv, adica echivalentul a 1000 radiografii mici facute cu viziograful sau 50 radiografii panoramice in decursul unui an.

În limite rezonabile, utilizarea radiografiei este necesara si justificata iar utilizarea ei ajuta medicul stomatolog in a lua o decizie terapeutica si a efectua un tratament corect.

Categories : Informatii