Stomatologie pediatrica

Stomatologie pediatrica

Pedodontia reprezinta asistenta stomatologica acordata copiilor (pedodontie). Copiii sunt o categorie aparte de pacienti, datorita particularitatilor dintilor de lapte si a dintilor definitivi tineri, dar si pentru ca este esential sa castigam increderea micutilor inca de la inceput.

Prima vizita a copilului la stomatolog trebuie sa aiba loc dupa varsta de 3 ani si cel tarziu la 6 ani,intr-o atmosfera vesela, de relaxare, de joaca, explicandu-i-se in aceasta prima sedinta de ce apar cariile, cum se spala corect dintii, ce se poate face pentru a preveni aparitia cariilor.

Se recomanda un control la fiecare 6 luni, in acest fel copilul obisnuindu-se mult mai usor cu atmosfera si zgomotele specifice din cabinetul stomatologic, iar cu ocazia acestor controale se pot realiza periaje cu paste speciale cu fluor, aromate, special pentru varsta lor.

Importanta tratamentului dintilor de lapte

Dintii de lapte nu trebuie neglijati , in ideea ca oricum vor fi inlocuiti de dintii permanenti, din multe motive:

  • se pot caria foarte usor( avand o structura minerala mai slaba), iar carierea lor poate duce la afectarea dintilor definitivi
  • ghideaza dintii definitivi in pozitia lor corecta
  • ajuta la dezvoltarea normala a oaselor si muscilor maxilarului
  • asigura o mestecare adecvata
  • au rol in dezvoltarea vorbirii

Stomatologia pediatrica cuprinde si tratamente profilactice (fluorizari, sigilari,indrumari privind periajul dentar) deoarece prevenirea cariilor este la fel de importanta ca si tratarea lor. Anumite afectiuni ale dintilor de lapte provoaca tulburari in dezvoltarea dintilor definitivi; de aceea este foarte important sa se acorde aceeasi atentie si tratarii dintilor de lapte, pentru ca de sanatatea lor depinde dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a arcadelor dentare permanente.

Tratamentele dintilor copiilor sunt esentiale deoarece pierderea precoce a dintilor temporari (de lapte) poate provoca diverse complicatii de eruptie ale dintilor definitivi, cu repercursiuni in viata adulta. De aceea, tratamentul precoce al oricaror afectiuni este extrem de important, ca si folosirea unor metode moderne care previn aparitia cariilor la varste fragede. De asemenea, copiii trebuie educati de mici in vederea ingrijirii corecte a dintilor.

Pedodontia mai inseamna si un tratament de preventie: recomandarea unei diete care sa nu afecteze dantura, igiena corespunzatoare a dintilor si proceduri precum sigilarea dintilor. Medicul pedodont poate invata copilul sa isi igienizeze dantura dupa fiecare masa si, chiar, poate transforma acest ritual intr-o placere. Apoi, tehnicile de sigilare a dintilor sunt cele care protejeaza dantura de aparitia cariilor, atat la copii, cat si la adolescenti.