Tartu (piatra dentară) şi efectele negative ale acestuia

Tartru dentar

Tartrul (sau „piatra dentara” cum i se mai spune, in mod popular) este un depozit organo-mineral ( contine bacterii si diferite resturi alimentare si saruri minerale din saliva) de culoare galben-bruna intalnit atat la dantura permanenta cat si la cea temporara (” de lapte”).

Tartrul se formeaza pe toti dintii dar se intalneste in cantitate mai mare pe suprafata interioara a dintilor inferiori si pe suprafata exterioara a molarilor superiori.

Trebuie de retinut ca tartru nu se formeaza doar pe dinti , el se formeaza si pe suprafetele puntilor si protezelor dentare, a aparatelor ortodontice.In procesul de acumulare al tartrului participa mai multi factori cum ar fi modificarea cantitativa si calitativa a salivei cat si continutul de substante minerale ce provin din consumul unor anumite alimente .

Exista doua feluri de tartru : supragingival si subgingival.

Tartrul supragingival:

Se depune de la varste tinere fiind intalnit aproape la toti si are initial o culoare alb-galbui, fapt ce il face mai putin observabil. In timp, acesta se coloreaza in brun-cenusiu din cauza pigmentilor alimentari proveniti in special din cafea, ceai, sucuri cu adaos de coloranti, sau tutun.

Tartrul subgingival :

Are culoarea maroniu inchisa spre negru,este de consistenta crescuta, foarte aderent si greu de dislocat.

Efectele negative ale tartrului :

Avand in vedere ca tartrul provine din mineralizarea placii dentare , placa alcatuita din bacterii si resturi alimentare acesta favorizeaza bolile parodontale (afectiuni ale tesutului care mentin dintele in os), aparitia cariilor, a halenei (respiratia neplacut mirositoare),sangerarile gingivale , mobilitatea dintilor, ducand in final la pierderea danturii.

Cum se indeparteaza tartrul :

Indepartarea acestuia se face printr-o operatiune simpla si nedureroasa numita detartraj.

Detartrajul se poate realiza cu instrumentar manual, cu aparate cu ultrasunete sau cu aer comprimat (sonic). Fiecare detartraj este urmat de sedinta de periaj profesional in care, utilizand o periuta rotativa si o pasta speciala, se elimina ultimile resturi, se lustruiesc dintii si se intarzie, astfel, viitoarele depuneri de tartru. Pentru a elimina coloratiile de pe dinti si resturile fine de tartru se foloseste un jet de apa si bicarbonat printr-o tehnica numita ” air flow ” .

Atentie !!!

  • Indepartarea tartrului nu se poate face acasa, cu obiecte ascutite, prin razuire sau aplicand diferite substante toxice!
  • Detartrajul se efectueaza pe toti dintii, nu doar pe cei unde tartrul este vizibil, si numai de catre medicul stomatolog!
  • Detartrajul nu trebuie amanat pe motiv ca tartrul solidarizeaza dintii din contra el e cel care favorizeaza aparitia bolii parodontale responsabile de mobilitatea dentara.
  • Nu incercati metode ‘populare’ de eliminare a tartrului cu diverse substante. Tartrul nu va disparea, in schimb va puteti intoxica
  • Nu exista substante chimice care sa “dizolve” piatra de pe dinti .

Catevai sfaturi :

  • Printr-o tehnica de periaj corecta, cel putin de doua ori pe zi (dimineata si seara), folosind perii moi impreuna cu o pasta ce contine fluor, intrebuintand ata dentara si apa de clatit gura nu numai ca ingreunam formarea tartrului si aparitia cariilor, dar prevenim si bolile parodontale (gingivita, parodontopatia). Detartrajul are efecte benefice si la nivel estetic, deoarece, prin indepartarea petelor extrinseci, ofera cavitatii bucale o senzatie de curatenie.
  • Pentru mentinerea unei igiene bucale adecvate si prevenirea problemelor dentare ulterioare trebuie vizitat medicul stomatolog pentru control cat si pentru efectuarea unui detartraj, in mod regulat, o data la 6 luni, iar fumatori si la cei cu implanturi dentare o data la 3 – 4 luni.

Pot să scap de tartru dacă periez bine de tot?

Odată ce se întăreşte place bacteriană pe dinţi, nu o mai puteţi îndepărta cu periuţa. Este foarte indicat să continuaţi să vă spălaţi temeinic pe dinţi pentru a preveni formarea în continuare a tartrului. Totuşi, este imposibil să scăpaţi de tartru acasă, fără ajutor profesional, la cabinetul stomatologic.

Dacă este doar o depunere minerală, nu văd cum ar putea fi dăunătoare pentru dantură. De ce aş vrea să scap de tartru?

În primul rând, tartrul nu este format doar din minerale, fiind o combinaţie de minerale cu bacterii, care arată foarte rău. În cazurile de depunere severă de tartru, rezultatele după detartraj sunt incredibile. Tartrul este rău pentru dinţii dumneavoastră! Vă poate irita ţesuturile gingivale moi, poate duce la formarea de pungi de puroi la nivelul gingiei, poate cauza boli la nivelul periodontului, ducând în ultimă instanţă la pierderi ale masei osoase. Când tartrul se formează deasupra gingiei, pe suprafaţa dinţilor, împiedică remineralizarea smalţului dentar şi, implicit, cauzează demineralizarea dinţilor şi începuturi de carii dentare care se formează sub placa de tartru.

Tartrul nu se poate indeparta prin metodele de igiena obisnuite. Fiind poros, el aduna ca un burete placa bacteriana care se depune in mai multe straturi si se mineralizeaza. Astfel, depozitul se mareste, apasa pe gingie, aceasta se retrage, lasand dezgolita, de cele mai multe ori, radacina dintelui.

In general, gingiile pacientilor cu depuneri de tartru sunt inflamate si sangereaza frecvent la periaj. Daca tartrul nu este indepartat periodic, afecteaza si testul de sustinere a dintelui, nu numai gingia, toate acestea ducand la mobilizari ale dintilor afectati si la pierderea lor.

Pacientii cu depuneri de tartru au in permanenta un miros neplacut in gura (chiar daca se spala pe dinti si folosesc apa de gura). In plus, exista si un aspect estetic neplacut, din cauza depozitelor maronii-galbui care se observa intre dinti.

Cum pot preveni formarea tartrului?

Menţinând o igienă adecvată la nivelul cavităţii bucale, veţi reduce atât formarea plăcii bacteriene, cât şi a tartrului. Consum de cafea şi ţigări, precum şi anumite condiţii medicale cum ar fi diabetul cresc semnificativ riscul depunerilor de tartru.

Concluzie:

Tartrul trebuie îndepărtat cât mai repede posibil pentru a mentine sanatatea dintilor si a gingiilor in limite optime

Categories : Informatii