Terapie endodontica

Terapie endodontica

Terapia endodontica este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu tratamentul canalului radicular,pentru a mentine dintele o perioada cat mai lunga in cavitatea bucala,durata de viata a dintelui depinzand in mare masura de corectitudinea acestui tratament.

Tratamentul de canal (tratamentul endodontic) – consta in indepartarea pulpei dentare bolnave (a „nervului”) din canalele radiculare, urmat apoi de curatarea mecanica si chimica, spalarea  canalelor cu soluti antiseptice  si apoi de sigilarea (obturarea) lor cu materiale speciale pentru preventia si indepartarea infectiilor. Tramentul de canal este un tratament complex, ce poate implica mai multe etape, atunci cand infectia este avansata (fara un tratament corespunzator are loc extensia procesului infectios, mergand pana la pierderea dintelui).

In clinica Estet Dent pentru realizarea unui tratament de canal una dintre conditii este izolarea dintelui ,cea mai moderna si mai eficienta metoda de izolare este izolarea cu Diga. La noi in clinica interventile pentru tratarea canalelor se folosesc aparate de ultima generatie ,apex-locator pentru a stabili lungimea canalelor. Si sistemul rotativ reciproc cu ajutorul sistemului reciproc se realizeaza o largire mai accentuata a canalului si o curatare net superioara ,iar cu noile materiale de sigilare se obtine o obturatie de canal perfect etansa pentru a curata si largi canalele radiculare unui dinte.Durata unui tratament de canal depinde de starea anterioara a nervului(inflamatie,infectie ),dar si de dificultatea interventiei; altfel spus, se poate incheia dupa o singura sedinta sau dupa mai multe, in functie de particularitatile cazului respectiv.Scopul final este mentinerea functionalitatii dintelui.